CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday 5 September 2011

pUDiNG kArAmEL










Bahan untuk puding:
6 biji telur
1 tin susu sejat
1 tin air
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanilla.


Bahan untuk sos:
1/2 cawan gula pasir
Sedikit air.


Cara penyediaan:

Sos (Caramel):

Panaskan gula dengan sedikit air di dalam loyang hingga gula cair dan bertukar warna kuning keemasan.


Penyediaan puding:

Pukul telur sehingga kembang. Setelah itu masukkan gula. 
Kemudian masukkan susu sejat dan air.Masukan adunan ke dalam loyang sos(caramel)  dan kukuslah
selama 25 minit.
Bila dah masak, sejukkan sebentar dan simpan di dalam peti sejuk. Bila dah betul-betul sejuk, baru keluarkan dari acuan.Sedia untuk dihidang

0 comments:

Post a Comment